Určite poznáte z našich jedální milého a stále usmiateho šéfkuchára, ktorý už na prvý pohľad pôsobí exoticky. Volá sa Jose Alverto Jimenes Castillo a pochádza z Ekvádoru.
Jose pracuje ako šéfkuchár v spoločnosti Delirest a varí v rôznych kuchyniach po celom Slovensku. U nás ste ho mohli stretnúť v kuchyniach ÚMD, vo Vstupnom areáli, alebo v Repre reštaurácii. Varil aj v prevádzkach Delirestu v Čechách a Rumunsku.
Ako sa kuchár z Ekvádoru ocitol na Slovensku?
Celý život som pracoval v gastronómii, ako čašník, barman alebo kuchár. Keď som pracoval v Londýne, zoznámil som sa tam so svojou terajšou manželkou, ktorá pochádza zo Slovenska, a tak som ju nasledoval. Na Slovensku som 18 rokov.
Aké jedlá varíte rád?
Najmä juhoamerické a mexické jedlá. Tie mám najradšej.
V čom sú iné?
Ťažko sa to porovnáva, máme iné suroviny, používame viac zeleniny... Južná Amerika nemá rovnakú kuchyňu. V každom regióne je obľúbené nejaké iné jedlo. Tak isto v Ekvádore. Pri mori sa varia viac ryby a plody mora, ale máme tiež radi hovädzie a bravčové mäso.
O pár dní budú Vianoce, ako vyzerajú u vás doma?
U nás doma, v okrese Rožňava, máme aj ekvádorské aj slovenské jedlá. Moja svokra pripravuje slovenské špeciality, pričom ja mám veľmi rád najmä kapustnicu. Ja pripravujem pečenú rybu – lososa a k tomu podávam avokádový šalát, ktorý majú veľmi radi moje deti. (Recept na tento šalát uvádzame nižšie.) Ako dezert podávame pravé talianske Tiramisu, ktoré ma naučil robiť taliansky kuchár v Londýne.
U nás doma v Ekvádore sa vianočné jedlá podobajú skôr tým americkým, podáva sa celá pečená morka. Zo začiatku som ju robil na Vianoce aj doma, na Slovensku, ale malo to jeden problém – morka je príliš veľká pre našu rodinu, a tak pochopiteľne, na tretí deň ju už nikto nechcel jesť.
Aj v Ekvádore si rodiny sadajú k štedrovečernému stolu 24. decembra a po večeri sa rozbaľujú darčeky pod vianočným stromčekom.
Ako sa zvykne oslavovať odchod starého a príchod nového roka v Ekvádore a ako ho budete oslavovať vy?
Ja budem doma, s rodinou. V Ekvádore je to iné, hlavne tam nie je zima Pochádzam z malej dedinky, kde sa v posledný deň roka stretávajú všetci na ulici, pripravený je bohatý program, ľudia sa zabávajú, tancujú, rozprávajú... Ekvádorčania žijú trocha inak. Majú menej stresu, doprajú si viac oddychu a zábavy.
Avokádový šalát podľa receptu Joseho, vhodný ako príloha k pečenému lososovi
(pre 6 ľudí):
6 kusov zrelého avokáda nakrájame na malé kúsky (nepučíme vidličkou), pridáme 4 menšie červené cibule a 4 paradajky, tak isto nakrájané na malé kúsky. Pridáme koriander, šťavu z 2 menších citrónov alebo limetiek, soľ, korenie, pokvapkáme olivovým olejom a všetko zľahka premiešame