Vyhľadávanie:

So šéfkuchárom Josem aj o Vianociach v Ekvádore

So šéfkuchárom Josem aj o Vianociach v Ekvádore

Určite poznáte z našich jedální milého a stále usmiateho šéfkuchára, ktorý už na prvý pohľad pôsobí exoticky. Volá sa Jose Alverto Jimenes Castillo a pochádza z Ekvádoru.

Jose pracuje ako šéfkuchár v spoločnosti Delirest a varí v rôznych kuchyniach po celom Slovensku. U nás ste ho mohli stretnúť v kuchyniach ÚMD, vo Vstupnom areáli, alebo v Repre reštaurácii. Varil aj v prevádzkach Delirestu v Čechách a Rumunsku.

Ako sa kuchár z Ekvádoru ocitol na Slovensku?

Celý život som pracoval v gastronómii, ako čašník, barman alebo kuchár. Keď som pracoval v Londýne, zoznámil som sa tam so svojou terajšou manželkou, ktorá pochádza zo Slovenska, a tak som ju  nasledoval. Na Slovensku som 18 rokov.

Aké jedlá varíte rád?

Najmä juhoamerické a mexické jedlá. Tie mám najradšej.

V čom sú iné?

Ťažko sa to porovnáva, máme iné suroviny, používame viac zeleniny...  Južná  Amerika nemá rovnakú kuchyňu. V každom regióne je obľúbené nejaké iné jedlo. Tak isto v Ekvádore. Pri mori sa varia viac ryby a plody mora, ale máme tiež radi hovädzie a bravčové mäso.

O pár dní budú Vianoce, ako vyzerajú u vás doma?

U nás doma, v okrese Rožňava, máme aj ekvádorské aj slovenské jedlá. Moja svokra pripravuje slovenské špeciality, pričom ja mám veľmi rád najmä kapustnicu. Ja pripravujem pečenú rybu – lososa a k tomu podávam avokádový šalát, ktorý majú veľmi radi moje deti.  (Recept na tento šalát uvádzame nižšie.)  Ako dezert podávame pravé talianske Tiramisu, ktoré ma naučil robiť taliansky kuchár v Londýne.

U nás doma v Ekvádore sa vianočné jedlá podobajú skôr tým americkým, podáva sa celá pečená morka. Zo začiatku som ju robil na Vianoce aj doma, na Slovensku, ale malo to jeden problém – morka je príliš veľká pre našu rodinu, a tak pochopiteľne, na tretí deň ju už nikto nechcel jesť.

Aj v Ekvádore si rodiny sadajú k štedrovečernému stolu 24. decembra a po večeri sa rozbaľujú darčeky pod vianočným stromčekom.

Ako sa zvykne oslavovať odchod starého a príchod nového roka v Ekvádore a ako ho budete oslavovať vy?

Ja budem doma, s rodinou.  V Ekvádore je to iné, hlavne tam nie je zima Pochádzam z malej dedinky, kde sa v posledný deň roka stretávajú všetci na ulici, pripravený je bohatý program, ľudia sa zabávajú, tancujú, rozprávajú... Ekvádorčania žijú trocha inak. Majú menej stresu, doprajú si viac oddychu a zábavy.

Avokádový šalát podľa receptu Joseho, vhodný ako príloha k pečenému lososovi

(pre 6 ľudí):

6 kusov zrelého avokáda nakrájame na malé kúsky (nepučíme vidličkou), pridáme 4 menšie červené cibule a 4 paradajky, tak isto nakrájané na malé kúsky.  Pridáme koriander, šťavu z 2 menších citrónov alebo limetiek,  soľ, korenie, pokvapkáme  olivovým olejom a všetko zľahka premiešame

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...