Vyhľadávanie:

Slanský hrad a jeho okolie

Slanský hrad a jeho okolie

Tip na víkend

Vychádzka je vhodná na kratšie jesenné dni s neistým počasím. V Slanci pri kostole sa nachádza pamätník obetiam vojen 20. storočia a informačné tabule o dejinách obce. Vyzbrojení novými informáciami pokračujeme cestičkou priamo do historického parku. Založila ho začiatkom 19. storočia rodina Forgáčovcov, ktorej patril už zaniknutý kaštieľ. Gróf Forgáč znášal do parku dreviny z celého sveta. Park však po zániku kaštieľa začal chátrať. Pred niekoľkými rokmi ho revitalizovali, osadili informačné tabule o dejinách hradu, o zaniknutom kaštieli i o samotnom parku. Z exotických drevín najväčšiu pozornosť púta sekvojovec mamutí, ktorého kmeň neoblapia ani dvaja dospelí muži. Okrem toho tu rastie aj exotická sofora japonská alebo z Turecka dovezený červený buk, prehistorické ginko, platany a mohutné lipy.

Z parku nás cestička po červenej značke privedie na hradný kopec k zrúcanine hradu. Prístup je čiastočne obmedzený, pretože hrad sa konečne dočkal svojej záchrany. Na vežu Nebojsa sa vrátila strecha a spevňujú sa múry, ktoré prežili až do dnešných dní. Z hradu sa vrátime po červenej značke a pokračujeme smerom na Slanské sedlo. Chodník nás privedie k Trstinovému jazierku, ktoré už pomaly zarastá, ale stále je známe výskytom vzácnych mlokov. Od jazierka odbočíme doľava na ulicu medzi domy a vrátime sa na hlavnú cestu a po nej späť k parku. Ak sme prišli do Slanca autom, môžeme sa do Košíc vrátiť menej využívanou malebnou cestou cez Slančík a Ruskov. V Ruskove stojí za zastávku pamätná lipa, ktorá bola zasadená pri príležitosti 10. výročia prvej republiky v roku 1928. Lipa stojí priamo na našej trase pred budovou pošty na Slančíckej ulici 77. Pod stromom sa nachádza aj kamenná mohylka pripomínajúca túto udalosť.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...