Vyhľadávanie:

Sestry na tenisovom kurte

Sestry na tenisovom kurte

Počas posledných týždňov prijímal program Tvoja šanca hrať žiadosti o podporu mladých športovcov na novú športovú sezónu 2024 / 2025. Program Nadácie U. S. Steel Košice pomáha deťom, ktorých športové aktivity sú pre rodinný rozpočet náročnejšie.

Obzrime sa však za uplynulou sezónou. Počas nej program podporil sestry Nikolu a Kristínu Kužilové, mladé tenisové talenty. Trénujú v tenisovom oddiele Tenis komplex Košice, v ktorom začínali takí úspešní tenisti ako Jana Čepelová, Anna Karolína Schmiedlová či Peter Zavacký.

Rodičia dievčat sa podelili o ich úspechy a prezradili niečo o tom, aké to je, mať doma dve športovkyne.

„Naša staršia dcéra Nika začala hrať tenis, keď prišla ponuka z blízkeho tenisového klubu pre prípravku v materskej škole, vo veku päť a pol roka. Mladšia Kika už skúšala raketu na  kurte ako tri a pol ročná, no skutočný tréning absolvovala vo veku osem rokov, kedy začala trénovať raz týždenne. Dovtedy hrala ako samouk so sestrou a s nami,“ prezradila mamka Renáta.

V súčasnosti trénujú dievčatá približne päť hodín týždenne tenis a ďalšie dve hodiny venujú kondičnému tréningu. V sezóne 2023 / 2024 vyhrali ako spoluhráčky celoslovenský turnaj dorasteniek v štvorhre v Prešove. Kristínka sa navyše stala víťazkou letných majstrovstiev východoslovenského regiónu staršieho žiactva, víťazkou celoslovenského turnaja triedy B a pripísala si aj víťazstvo v regionálnej súťaži družstiev dorasteniek a postup na majstrovstvá Slovenska.

Na cestách a turnajoch zažívajú rôzne situácie. Hlava rodiny, Radoslav, sa podelil o zážitky.

„Na jednom z turnajov nechala Kika raketu opretú o stenu a odbehla, keď sa však vrátila, už  tam nebola. Turnaj teda odohrala s raketou staršej Niky. Ešteže máme dcéry – tenistky, dve. Napokon sa stratená raketa našla, úplne rozbitá. Zničili ju chlapci, ktorí hrali na turnaji, potom to riešili rodičia. “

Niekedy sa cestovanie na turnaj mení na adrenalínový zážitok.

„Častokrát riešime veci narýchlo, improvizujeme, keďže cestujeme vlakom. Je to dobrodružstvo, najmä keď vlaky meškajú. Kvôli zrušenému vlakovému prípoju sme nestíhali zápas v Leviciach. Museli sme si vziať taxík z Nových Zámkov, vedeli sme, že časovo to bude tesné. Navyše, Kike bolo v aute veľmi nevoľno. Napokon jej na prípravu pred zápasom ostalo len 10 minút, no ona napriek všetkým okolnostiam vyhrala celý turnaj.“

Dievčatá nie sú rivalky, práve naopak, navzájom sa motivujú. Rodičia ich snahy podporujú, avšak skĺbiť rodinný, pracovný a športový život nie je jednoduché.

„Je dosť náročné zvládať to po časovej, finančnej a niekedy aj psychickej stránke, ale zároveň veľmi pekné. Vidíme, aké sú obe šikovné a robia nám radosť. Navyše popri tenise zvládajú aj školu. V rámci turnaja často chodievame na výlety po okolí, aby dievčatá spoznávali mestá a prírodu,“ hovorí mamina.

Neostáva iné, iba zaželať obom mladým športovkyniam veľa úspechov a radosti z pohybu. Grantový program Tvoja šanca hrať prispel každej na úhradu klubových príspevkov v tenisovom oddiele.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...