Vyhľadávanie:

Prvé štyri stĺpy sú už vo firme

Prvé štyri stĺpy sú už vo firme

Mobilný kotviaci bod ochráni pred pádom do hĺbky

Nebezpečenstvo, ohrozenie a riziko. Tieto tri slová skloňujeme v rôznych podobách denne. Najmä v súvislosti s aktívnou prevenciou, teda ich vyhľadávaním, identifikovaním a elimináciou. Jednoducho povedané, čím viac ohrození sa podarí nájsť a vylúčiť ich z pracovísk, tým bude pravdepodobnosť, že niekto utrpí ujmu na zdraví, nižšia. Aby sme zistili, čo môže ľuďom ublížiť, veľakrát treba iba zdravý sedliacky rozum a chuť urobiť niečo aj nad rámec predpisov. Jeden z príkladov sme našli v divíznom závode Vysoké pece.

Úplne na začiatku bol postreh bezpečnostného technika Petra Vitkoviča. Upozornil na možné nebezpečenstvo pádu z krytu železového žľabu v odlievarni vysokej pece č. 2. Bežne zamestnanci na žľab nevystupujú, po jeho vrchnej časti, ktorá je vo výške približne 130 centimetrov, sa pohybujú najmä v čase opráv, keď potrebujú z krytu vyfúkať zvyškovú taveninu. Hoci doteraz pri tejto činnosti úraz nezaznamenali, istenie, ktoré chlapi používali, bolo z pohľadu bezpečnostného technika nedostatočné. Čo s tým? Riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Marek Jenčo, vedúci prevádzky Vysoké pece Dušan Petro, vedúci prevádzky Údržba Pavol Monček a manažér pre bezpečnosť a hygienu práce Branislav Dubéci dali hlavy dokopy a pustili sa do hľadania spôsobu ako odstrániť riziko pádu a zvýšiť pocit istoty zamestnancov pohybujúcich sa na železovom žľabe.

"Oceňujem zanietenie a nadšenie s akým sa pustili do riešenia problému," vraví riaditeľ pre bezpečnosť prvovýroby U. S. Steel Košice Tomáš Zagata. "Informácie zháňali na internete, v odbornej literatúre. Hádam treba vysvetliť, že v tomto konkrétnom prípade nebolo možné použiť bežný systém ukotvenia o pevnú konštrukciu. Pohybujúce sa žeriavy v hale by totiž mohli o zábradlie zavadiť. Preto tím hľadal iné spôsoby. Našim podmienkam najviac vyhovoval prenosný kotviaci bod. Ide o stĺp, ktorý je výnimočný svojou konštrukciou. Možno ho prenášať na rôzne miesta a teleskopicky vysúvať. Jedinou podmienkou inštalácie mobilného kotviaceho bodu je pevná pätka, do ktorej sa stĺp pripevní. Prvé štyri stĺpy sú už vo firme. Pričinil sa o to generálny manažér pre bezpečnosť a hygienu USSE Chris Petrouski, ktorý aktivitu vysokopeciarov podporil a mobilné kotviace body zakúpil. Podľa našich informácií sme prvou firmou na Slovensku, ktorá disponuje takýmto bezpečnostným zariadením."

Jeden stĺp nájdete v hale kardinálnych pravidiel ako učebnú pomôcku, ďalší v odlievarni vysokej pece č. 2 a zvyšné dva využijú v Teplej valcovni. Postupne by malo byť mobilných kotviacich bodov viac. Ako nás informoval riaditeľ Vysokých pecí Marek Jenčo, dva mobilné kotviace body plánujú kúpiť aj pre prevádzky vysokej pece č. 1 a č. 3. O ďalších šiestich uvažujú tiež v divíznom závode Teplá valcovňa., kde ich chcú využívať ako ochranu pred pádom do hĺbky najmä pri opravách výrobných zariadení.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...