Vyhľadávanie:

Pre lepšie medzigeneračné porozumenie

Pre lepšie medzigeneračné porozumenie

Skvelý projekt pod názvom Tvorivé dielne našich predkov vymysleli v prešovskom Občianskom združení Nie sme sami. Nečudo, že ich nápad presvedčil hodnotiteľov grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice 2023 Spoločne pre región natoľko, že autori na jeho realizáciu získali 1446 eur.

„Dali sme si za cieľ podporiť rozvoj umeleckých zručností aspoň dvoch generácií a tak je projekt je určený pre deti a mladých dospelých so zdravotným znevýhodním. Uvedomujeme si, že každá generácia má svoje čaro, potreby a predstavy, preto je a bude úžasné sledovať vzájomný vplyv na individuálnu i skupinovú umeleckú tvorbu,“ vraví koordinátorka projektu Roxana Čerevková.

Dôraz teda kladú aj na medzigeneračnú spoluprácu, porozumenie a výmenu skúseností a poznatkov medzi deťmi a staršími. Chcú predovšetkým podporiť záujem o niektoré remeslá, akými sú napríklad tkanie, hrnčiarstvo, vyšívanie, či paličkovanie, ale aj ďalšie.  

„Táto myšlienka mi napadla asi pred rokom, keď sme mali spoločné aktivity so seniormi. Musím povedať, že sa nám to veľmi osvedčilo. Nadšení a spokojní boli seniori, aj deti. Vytvorili sa medzi nimi krásne vzťahy, ktoré sme chceli ďalej rozvíjať pri nejakých zmysluplných činnostiach. Pri takýchto aktivitách získajú deti nielen nové zručnosti, ale aj rôzne rady a životné skúsenosti  seniorov. Na realizácii projektu spolupracujeme aj so Spojenou školou v Prešove, s ateliérom tkania, s Denným stacionárom v Malom Šariši , ale aj so zamestnancom U. S. Steel Košice Petrom Jačišinom, ktorý sa stal už našim kamarátom. Je to človek s dobrým srdcom, je pracovitý a má veľmi dobrý vzťah aj s osobami so zdravotným znevýhodnením,“ približuje pozadie zámeru  Roxana Čerevková.

Neopomína tiež zdôrazniť, že projekt  zatiaľ prebieha podľa plánu. Výsledkom doterajších aktivít v rámci remeselnej tvorby je okrem iného vytvorenie pekných hlinených výrobkov, tkaných prestieraní, či kobercov, ale tiež čipiek, ktoré plánujú darovať . Najviac si však cenia vytvorenie nových medzigeneračných vzťahov.

„Myšlienka programu Spoločne pre región podporovať projekty, ktoré dokážu nadchnúť a spojiť ľudí v miestnych komunitách pre spoločný cieľ, je nielen nádherná, ale aj veľmi prospešná,“ chváli túto firemnú iniciatívu Roxana Čerevková. „Veľmi si vážime, že oceliarska spoločnosť dáva príležitosť aj menším organizáciám a že víta, ak sa do realizácie projektov zapájajú aj jej zamestnanci, ktorí sú určite prínosom. Môžeme to potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti.“

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...