Vyhľadávanie:

Ponyexpres v Košiciach

Ponyexpres v Košiciach

Ponyexpres
Svoju prísahu zložili jazdci východnej vetvy Československého ponyexpresu minulý týždeň v sobotu pod holým nebom pri pohostinstve Pri sudoch v Ťahanovciach.

"Prisahám, že pokým budem jazdiť vo firme Ponyexpres nebudem nadávať, používať opojné nápoje, nebudem vyvolávať hádky a spory s ostatnými jazdcami. Budem konať v každom ohľade čestne, budem svedomito plniť svoje povinnosti a svoje úseky cesty zdolám aj za cenu straty života v termíne a limite, ako mi to bolo určené. K tomu mi pán Boh pomáhaj!"

Tak znie prísaha jazdcov Československého ponyexpresu, ktorú minulú sobotu popoludní zložili pod holým nebom pri pohostinstve Pri sudoch v Ťahanovciach jazdci východnej vetvy. Podujatie, ktoré zorganizoval košický Western klub a ktoré podporila aj U. S. Steel Košice, bolo spomienkou na spanilú jazdu slávneho Ponyexpresu pri doručovaní pošty na Divokom Západe v roku 1861.

"Na vtedajšiu dobu bol neskutočne rýchly," dal nám vedieť Rudolf Vass z Western klubu Košice. "Prekonával aj štyritisíc míľové vzdialenosti za necelých desať dní." Jazdci Československého ponyexpresu nosia poštu na konských chrbtoch na trase dlhej 2500 kilometrov z Haarenu do Košíc už jubilejný dvadsiaty rok. Snažia sa pritom čo najviac priblížiť originálu. "Na Slovensku, ktoré je rozdelené na tri vetvy - východnú, severnú a západnú, zdoláva približne 280-kilometrovú štafetovú trasu, rozdelenú na dvadsaťkilometrové úseky, dovedna 33 jazdcov," vysvetlil Rudolf Vass. Cestu si vyberajú sami. Má byť čo najkratšia a samozrejme najbezpečnejšia. Celé svoje počínanie musia podriadiť tomu, aby pošta bola v každom prípade doručená.

Jazdci Ponyexpresu vyrazili s nemeckého Haarenu pred týždňom v stredu, v nedeľu 22. augusta prekročili slovenskú hranicu. Včera podvečer pošta prišla do Košíc. Na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne dorazili v sedlách na konských chrbtoch všetci jazdci východoslovenskej vetvy, ktorí po promenáde zlatým krížom v plnej zbroji absolvovali slávnostný ceremoniál odovzdávania tradičných opaskových praciek. Dostali ich tí, ktorí odjazdili aspoň tri ročníky Ponyexpresu.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...