Vyhľadávanie:

Panda ako kontrolór

Panda ako kontrolór

Na Klinike neonatológie DFN v Košiciach si pomoc košických hutníkov cenia

Len nedávno, 12. februára, tu priviedli na svet utešené trojčatá. Rebeku, Veroniku a Réku. Aj keď sa narodili cisárskym rezom, pôrod prebehol bez akýchkoľvek komplikácií. Prednosta Kliniky neonatológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Peter Krcho prezradil, že dievčatká si v prvých hodinách života vyžadovali iba ľahkú podporu pomocou pretlaku v dýchacích cestách. "Tieto deti sú pre nás veľmi príjemným oživením, pretože vysoké percento našej práce spočíva v starostlivosti o deti v ťažkom a komplikovanom stave," konštatoval. Každá viacnásobná gravidita je spojená so zvýšeným rizikom. Pri viacnásobných tehotenstvách je bežným problémom, že nie každé z detí je úplne pripravené na pôrod. Mimoriadny pre kliniku bol z tohto hľadiska rok 2007, keď tam poskytovali špeciálnu starostlivosť 33 dvojčatám a štyrom trojčatám. Podľa P. Krcha však neprejde deň, aby tu neprijali minimálne jedného novorodenca v ťažkom stave. Nielen z Košického kraja, ale i celého východoslovenského regiónu, kde sa podľa štatistiky rodí najviac detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Aj pod 999 gramov...

Tím lekárov a sestier, ktorý poskytuje urgentnú starostlivosť novorodencom v ohrození života, má neľahkú, ale krásnu úlohu. Či skôr poslanie? Napĺňať ho však nie je jednoduché. A bez kvalitnej zdravotníckej techniky a prístrojov priam nemožné. Aj preto je jedným z cieľov Krajskej neonatologickej neziskovej organizácie Novorodenec sústreďovať finančné prostriedky na prístroje používané pri starostlivosti o malých človiečikov. Vďaka dvom percentám z dane, ktoré poslali dobrí ľudia na jej účet, sa podarilo získať celý rad diagnostických a život zachraňujúcich prístrojov. Nemalou mierou k ich zadováženiu pomohli vlani aj košickí oceliari.

"Vašu pomoc i to, že na nás zamestnanci vašej spoločnosti myslia, si mimoriadne ceníme," vraví P. Krcho, ktorý je mimochodom i členom Európskeho výboru pre starostlivosť o matku a dieťa. "Aj vďaka vašej podpore pribudlo na našu kliniku vlani špecializované zariadenie na stimuláciu a resuscitáciu novorodencov. Panda, taký má názov, je na Slovensku prvá. Kontroluje a upozorňuje lekára a sestru na hodnoty kyslíka a tlaku vzduchu používaných pri podpore adaptačného procesu v prvých minútach života novorodencov. Aj týmto spôsobom sa predchádza toxickým účinkom kyslíka a neprimeraného tlaku vzduchu v dýchacích cestách. Som veľmi rád, že ho máme." A na vysvetlenie tiež dodáva, že medicínska veda dnes dáva oveľa väčší dôraz než v minulosti na to, aký kyslík sa pri starostlivosti o rizikových novorodencov používa. "Kyslík je totiž nebezpečný liek. Potrebujeme ho k životu, dýchame ho, ale ak je vo väčšej koncentrácii, poškodzuje ľudský organizmus, je toxický...Musíme byť opatrní pri jeho dávkovaní. A zvlášť napríklad u detí, ktoré prekonali hypoxiu, neboli dostatočne okysličené." Aj preto je Panda taká dôležitá. Rovnako ako ďalšie prístroje, ktoré plánuje táto nezisková organizácia zakúpiť z dvoch percent darovaných v tomto roku. "Potrebujeme monitorovaciu techniku, ale napríklad aj dávkovacie pumpy, ktorých nikdy nie je dosť," doložil P. Krcho.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...