Vyhľadávanie:

Olympionici s čelenkami

Olympionici s čelenkami

Pohľad do histórie zimnej olympiády (2)

Marcové termíny spôsobovali problémy s nedostatkom snehu, preto sme presunuli termín konania zimnej olympiády na polovicu februára. Kým Jahodná sa ukázala ako najvhodnejšia lokalita, bežci sa od roku 2000, teda pri štvrtom ročníku sťahovali z Kojšovskej holi do Kavečian. Po prvý raz v roku 2000 sme zaviedli popri olympijskej znelke, vztyčovaniu vlajok a sľube pretekárov počas slávnostného otváracieho ceremoniálu aj zapálenie ohňa.

Ako prvému sa tejto pocty dostalo Jánovi Staníkovi, bývalému reprezentantovi Československa v lyžovaní, pracovníkovi Výskumu. V ďalších rokoch oheň zapálili dnes už bývalí zamestnanci železiarní a vynikajúci lyžiari Teodor Laco, Pavol Vodarčík a Pavol Hrehor. V roku 2000 sa na štart v obrovskom slalome postavilo 155 pretekárov a na stupne víťazov sa v jednotlivých vekových kategóriách postavili Ján Rohár, Vladimír Jančuška, Gabriela Sinčáková a Mária Fridriková. Po prvýkrát sme zaradili aj súťaž v snowboarde, kde sa víťazmi stali Pavol Lacko a Stanislav Krajňák. V premiére tejto disciplíny sa na štart postavilo 12 pretekárov.

Piaty ročník zimnej olympiády sme odštartovali 24. februára 2001 na Kojšovskej holi, kde sa konali preteky v behu na lyžiach s 36 štartujúcimi. Olympiáda pokračovala 10. marca na Jahodnej obrovským slalomom a pretekmi v snowboarde, ktorých sa spolu zúčastnilo 190 pretekárov. V roku 2001 mal premiéru Detský zimný karneval s prehliadkou karnevalových masiek. Olympionici nikdy neodchádzali zo súťaží bez stravy a občerstvenia a samozrejme ani bez suvenírov. Vlani to boli čiapky a v tomto roku nastúpia na štart s čelenkami. Zároveň chcem všetkým, ktorí sa chcú zúčastniť tohtoročných pretekov zimnej olympiády pripomenúť, aby dodržali termín prihlásenia sa do 6. februára 2006.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...