Vyhľadávanie:

Oceľové obaly sú udržateľným riešením pre obehovú budúcnosť

Oceľové obaly sú udržateľným riešením pre obehovú budúcnosť

Oceľové obaly sú ideálnym materiálom pre obehové hospodárstvo a zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti jednej z najväčších výziev, ktorým dnes čelíme - plytvaniu potravinami.
V EÚ sa každý rok vyprodukuje takmer 59 miliónov ton potravinového odpadu (Eurostat 2022), čo prispieva k produkcii až 16% celkových emisií skleníkových plynov z potravinového systému EÚ. Počas Medzinárodného dňa povedomia o plytvaní potravinami (29. september) a Svetového dňa výživy (16. október) vyzýva Asociácia európskych výrobcov obalovej ocele APEAL všetkých v hodnotovom reťazci potravinárstva, aby naplno ocenili kľúčovú úlohu oceľových obalov v boji proti plytvaniu potravinami.

Prečo plytváme jedlom
Plytvanie potravinami je komplexný problém, ktorý sa dotýka všetkých častí dodávateľského reťazca. Prísne normy kvality a vzhľadu v potravinárstve znamenajú, že „poškodené“ potraviny sa počas výroby vyhadzujú, zatiaľ čo zlý dizajn balenia môže spôsobiť znehodnotenie alebo poškodenie potravín pri preprave. Problém pretrváva aj v domácnostiach, kde sa značná časť potravín pred spotrebovaním kazí a končí na skládkach. Európska komisia uvádza, že 46% potravinového odpadu vzniká vo fáze spotreby – takmer toľko, koľko sa ho vytvára v poľnohospodárstve (25%) a vo fáze ďalšieho spracovania (24%) dokopy.

Kroky správnym smerom
V tomto roku Európska komisia zaviedla záväzné ciele znižovania potravinového odpadu, ktoré majú členské štáty EÚ dosiahnuť do roku 2030 ako súčasť revidovanej Rámcovej smernice o odpadoch. Patrí medzi ne zníženie odpadu o 10% pri spracovaní a o 30% v maloobchode a u spotrebiteľov. Naplnenie týchto cieľov si však bude vyžadovať inovatívne riešenia v rámci celého dodávateľského reťazca.

Oceľové obaly: trvalo udržateľný spojenec
Oceľové obaly sa pýšia jedinečnými vlastnosťami, ktoré z nich robia nenahraditeľný nástroj v boji proti plytvaniu potravinami. Ponúkajú 100% bariérovú ochranu proti svetlu, vode a vzduchu a uchovávajú svoj obsah oveľa efektívnejšie než iné obalové materiály. Potraviny sa zvyčajne zavárajú do štyroch hodín po zbere, vďaka čomu zostanú čerstvé a bez poškodenia, takže ich nie je potrebné vyhadzovať.
Odolnosť ocele počas prepravy zabezpečí, že potraviny sú chránené pred poškodením – znižuje sa tak nebezpečenstvo ich skazenia a odpad. Keď sa potravinové výrobky dostanú k spotrebiteľom, oceľové obaly minimalizujú aj domáci odpad tým, že nám poskytujú vhodne veľké porcie s predĺženou trvanlivosťou, ktoré môžeme doma skladovať bez potreby chladenia a plytvania energiou.
Keďže dnes, 29. septembra, oslavujeme Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami, mali by sme si uvedomiť, aké dôležité je znižovať plytvanie potravinami v čase klimatickej zmeny. Oceľové obaly nám pomôžu prispieť k zníženiu plytvania potravinami a ku skutočne obehovému hospodárstvu, keďže poskytujú potravinám najdlhšiu trvanlivosť v porovnaní s ostatnými obalovými materiálmi a chránia potraviny počas prípravy, balenia aj prepravy.


Autor: Alexis Van Maercke, Secretary General, APEAL
Asociácia európskych výrobcov obalovej ocele APEAL zastupuje piatich hlavných producentov tohto obalového materiálu, vrátane spoločnosti U. S. Steel Košice

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...