Vyhľadávanie:

Najlepší boli Ukrajinci

Najlepší boli Ukrajinci

Podporili sme halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov v Prešove

Futbal

V dňoch 4. - 9. júla 2005 sa v prešovskej Mestskej hale konal už XIII. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov. Podobne ako vlani, aj v tomto roku podala spoločnosť U. S. Steel Košice organizátorom pomocnú roku a sponzorsky podporila toto podujatie, ktoré malo vynikajúcu športovú úroveň.

Turnaja sa zúčastnilo deväť reprezentačných tímov, ktoré najprv bojovali v troch základných skupinách. Medzi favoritov patrili vlaňajší medailisti a to chlapci z Bieloruska, Česka, Chorvátska, Ukrajiny i zo Slovenska. Tento turnaj sa stal medzi nepočujúcimi chlapcami z celého sveta veľmi obľúbený, preto o štart v Prešove mali záujem aj mladí futbalisti z Brazílie, Japonska, Austrálie a Chile.

Už v roku 2003 padol v Ľubľane na zasadnutí Únie nepočujúcich návrh, aby sa tento turnaj konal v budúcnosti ako majstrovstvá Európy, ale zorganizovať podujatie takéhoto významu by bolo pre organizátorov oveľa náročnejšie i nákladnejšie. Naša pozornosť sa sústredila predovšetkým na štart chlapcov zo Slovenska, ktorí boli dvojnásobnými víťazmi tohto turnaja, a to v rokoch 1993 a 2004.

Vlaňajšie prvenstvo však Slováci neobhájili, keď najprv v skupine zdolali Bulharsko 3:1, potom ale podľahli Bielorusku 1:4. V nadstavbovej časti síce zvíťazili nad Rumunskom 7:3, ale v boji o 5. miesto prekvapujúco prehrali s Bulharskom 0:5.

Víťazstvo si z Prešova odniesli mladí futbalisti z Ukrajiny, ktorí vo finále zdolali Bielorusko 5:1. V zápase o 3. miesto Česko vyhralo nad družstvom Chorvátska 4:2. Ďalšie poradie: 5. Bulharsko, 6. Slovensko, 7. Poľsko, 8. Rumunsko, 9. Kazachstan. Po skončení organizátori vyhlásili najlepších na turnaji. Za najlepšieho brankára vyhodnotili Sergeja Kovalenka z Ukrajiny, najlepším hráčom turnaja bol Kristián Selakovič z Chorvátska a najlepším strelcom sa so 16 gólmi stal Milan Pacaj z Česka.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...