Vyhľadávanie:

Na dvoch kolesách prejde desaťtisíc kilometrov ročne

Na dvoch kolesách prejde desaťtisíc kilometrov ročne

Leto je ideálny čas na trávenie času vonku a užívanie si teplého počasia. Mnohí si ho užívajú na bicykli. Cyklistika je vynikajúce kardiovaskulárne cvičenie, šetrné ku kĺbom, ktoré posilňuje srdce, pľúca a svaly. Róbert Bódi z Rúrovne, DZ Teplá valcovňa je jej vášnivým fanúšikom. Pokiaľ mu to počasie dovolí, do práce sa z košického sídliska dopravuje na bicykli. A to nielen v lete.

Kedy sa začala vaša cesta na dvoch kolesách?

Cyklistike, vlastne bicyklovaniu, sa venujem od detstva. V období po puberte som na chvíľu prestal. Rok, dva po návrate zo základnej vojenskej služby som si však kúpil bicykel a pomaly začal znova.

Zájdete si na bicykli niekam aj po práci?

Z práce domov už idem dookola, napríklad trasy cez Bukovec, Jakubov Dvor, Čaňu. Záleží, koľko mám času, aké máme rodinné plány. V rodine som jediný s touto záľubou. Deti bicyklovali, kým boli malé, teraz už nie. Mám však partiu kamarátov – cyklistov. Chodievame na cyklotúry, víkendové, či raz ročne aj týždňové akcie, pánske jazdy. Nejde len o cestnú cyklistiku. V nedeľu občas absolvujeme „výšľap“ aj po lesných chodníkoch či horských cestách. Mám viac bicyklov: cestný, horský aj expedičný. O ich údržbu sa stará spoločný kamarát našej partie, baví ho to a je v tom veľmi dobrý.

Akú cyklistickú trasu odporúčate?

V okolí Košíc sa dá ísť každým smerom. Pekná je trasa na Kojšovku, či cez Jahodnú, prípadne cez Buzicu na maďarskú stranu. Alebo smer Ľubovec a potom na Klenov. 

Zúčastňujete sa aj cyklistických akcií?

Zúčastňujem sa železiarenských letných športových hier. A raz som sa zúčastnil cyklistickej akcie Peklo Moravy, kde sme prešli 320 kilometrov za deň.

Ako na bicykli zvládate letné horúčavy? A ako je to v zime?

Mne osobne horúčava neprekáža. Vyhovuje mi, aj ak pofukuje vietor, najlepšie oproti. Horúco mi je, až keď zastanem. Bicyklujem celoročne, za rok prejdem približne 10 000 kilometrov. Hovorievame, že sezónu začíname 1. januára a končíme na Silvestra. Dnes už existuje výbava a oblečenie do každého počasia. K dispozícii sú zimné plášte na kolesá s hrotmi, dá sa jazdiť po ľade i po snehu. Na bicykel však nesadám za každú cenu, len pokiaľ to počasie dovoľuje. Našťastie, zranenia sa mi vyhýbajú, mal som už drobné pády, zopár odrenín, ale nič vážnejšie.

Venujete sa aj inému športu? Ako ešte trávite voľný čas?

Venujem sa rodine, v zime lyžujem a hrávam Košickú bowlingovú ligu v tíme Beer Bowlers. Rád čítam beletriu, severské krimi. Som v partii viacerých fanúšikov a fanúšičiek detektívok, dohodli sme sa, kto akých spisovateľov kupuje a navzájom si potom knihy vymieňame. Napríklad kamarátka kupuje Keplera a Hjortha s Rosendfeldtom, ja zas všetko od Dominika Dána, Jo Nesba.

Čo vás na cyklistike najviac baví?

Kľud, sloboda, vietor vo vlasoch – v mojom prípade doslovne :). Pekná príroda okolo. Tento rok sme prešli východné Slovensko – od Čiernej nad Tisou, cez Šíravu, Domašu, Bardejov na poľskú Krynicu, Piwnicznu, Szczawnicu a späť cez Levočské Vrchy a tá príroda, to bola pastva pre oči. Je sa na čo pozerať.
 

Cyklotrasa Košice - Radatice (A) - Žipov (B) - Klenov (C) - Ľubovec (D) - Košice:

 

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...