V prvej línii ľudí vystaveným prípadnému ohrozeniu ochorením COVID-19 sú nesporne naši esbeeskári, slúžiaci na vstupných bránach do areálu podniku. Denno-denne sa tu stretávajú nielen so stovkami kolegov, ktorí mieria na pracovnú zmenu či z nej domov, ale aj so zákazníkmi, dodávateľmi. „Na svoju ochranu majú naši zamestnanci k dispozícii všetko potrebné – respirátory i polomasky s filtrami a tiež rúška na prekrytie ich výdychových ventilov, samozrejmosťou sú rukavice aj okuliare,“ informuje riaditeľ spoločnosti U.S. Steel Košice – SBS Gabriel Lörinc.
Službukonajúci chlapi na bránach už niekoľko týždňov majú vo svojej pracovnej náplni aj úplne nové úlohy. Kontrolujú napríklad, či všetci, ktorí prichádzajú do fabriky, či už peší alebo vodiči, majú ochranné rúška. Bez nich totiž nikto do podniku vstúpiť nemôže. „Usmerňujú a upozorňujú tiež zamestnancov, najmä pri príchodoch na rannú zmenu, aby dodržiavali 2-metrové vzdialenosti pri prechodoch cez turnikety, ktorých máme napríklad na najviac využívanej vrátnici 2B v prevádzke všetkých štrnásť a to po sedem na pravej i ľavej strane. Dodržiavanie predpísaných vzdialeností navyše zjednodušujú aj vyznačené čiary v rozmedzí dvoch metrov,“ ozrejmuje Gabriel Lörinc.
Medzi aktuálne úlohy esbeeskárov patrí aj meranie teplôt ľuďom vstupujúcim do fabriky, a to na všetkých vrátniciach. Princíp je jednoduchý: teplomer stačí namieriť z určitej vzdialenosti na čelo človeka, výsledok ukáže o sekundu, dve. „Zatiaľ sa nestalo, že by sme teplotu niektorému zamestnancovi namerali, čo je iste veľmi dobré. Ak by sa však napríklad stalo, že prístroj ukáže 37,5 stupňa Celzia, po piatich minútach meranie zopakujeme. Ak bude výsledok rovnaký, zamestnanca dnu nepustíme a odporučíme mu, aby sa skontaktoval so svojím ošetrujúcim lekárom. Našťastie, takýto prípad, opakujem, sme doteraz nemali,“ konštatuje riaditeľ spoločnosti U.S. Steel Košice – SBS, ktorej zamestnanci spolu s kolegami z bezpečnosti práce vykonávajú tiež každodenné kontroly v areáli spoločnosti. So zámerom dohliadať, okrem iného, aj na to, aby ľudia v bufetoch dodržiavali dvojmetrové vzdialenosti pri čakaní na jedlo alebo aby sa v areáli huty či pred bránami pri výstupe z podniku netvorili neželané hlúčiky ľudí.