Vyhľadávanie:

Medvede v košickej ZOO nespia

Medvede v košickej ZOO nespia

Máte už program na dnes či na zajtra? Ak nie, navštívte ZOO Košice. Okrem iných zaujímavých zvierat sa vám určite oplatí navštíviť medvede, ktoré sa tešia mimoriadnej obľube návštevníkov zoologickej záhrady.

Aj keď verejnosť má toto obdobie spojené so zimným spánkom, vzhľadom na miernu zimu, nie je nič výnimočné stretnúť medveďa v prírode. Ide o nepravý spánok, keď zvieratá sú sporadicky aktívne. V košickej zoo sú toho skvelým príkladom tri najmladšie prírastky, ktoré si zimu a sneh užívajú plným priehrštím.  Dve staršie Filip a Máša, ktoré  prišli o  matku pri ťažbe dreva v Malej Fatre, sa za poldruha roka v Košiciach udomácnili. Nedávno k nim pribudla Tatranka. Jej príbeh sa začal minulý rok v liptovskej časti Západných Tatier v Račkovej doline. Ochranári tu odchytili medvedicu hnedú a jej mláďa. Živili sa  odpadkami z kontajnerov. Rodinku premiestnili z dosahu ľudských obydlí až desiatky kilometrov. Snaha odučiť macov od  jednoduchého zdroja potravy  však nevyšla a mláďa by už samo v prírode nedokázalo prežiť. Preto ho presťahovali najskôr do Národnej ZOO Bojnice a následne do košickej ZOO, ktorá má  s chovom medveďov bohaté skúsenosti.  Za päť mesiacov si Tatranka na život v nových podmienkach zvykla. Pred pár týždňami sa chovatelia rozhodli ročné mláďa pričleniť k dvojročným dvojičkám. Dnes ich návštevníci môžu pozorovať v spoločnom výbehu.

Okrem troch najmladších macov môžete sledovať aj ďalších dvoch chlpáčov. Najstaršieho Žaba, ktorý raz za dva-tri dni vylezie zo svojho brlohu za potravou. Statný maco s hmotnosťou asi 350 kg si svoje obydlie vystlal trávou a dokonca si tam nasťahoval aj vianočný stromček. Samica Cindy, posledná zo slávnych pätorčiat opúšťa svoj brloh len sporadicky.

Vedeli ste, že od zápisu do Guinessovej knihy rekordov uplynulo v týchto dňoch už dvadsať rokov? O tento zápis, ktorý sa nikdy nezopakoval, sa postarali zakladatelia chovu medveďov hnedých Kubo a Maťa, ktorým sa narodili pätorčatá.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...