Vyhľadávanie:

Letná olympiáda jubiluje

Letná olympiáda jubiluje

Každoročne na začiatku letných školských prázdnin pripomínam všetkým rekreačným športovcom z radov našich zamestnancov, aby cez dovolenkové obdobie nezabudli načerpať nové sily a kondíciu. Pretože hneď, len čo sa otvoria v septembri brány škôl, organizujeme Letnú olympiádu U. S. Steel Košice. Bolo to ešte v roku 1991, kedy vznikla myšlienka zorganizovať športový deň pre pracujúcich.

Bolo to v čase nepriaznivých ekonomických podmienok a z roka na rok sme sa obávali toho, ako to bude o rok. Či budeme mať dosť finančných prostriedkov i ľudí takéto súťaže zorganizovať. Boli aj také ročníky, kedy jediným zástupcom hospodárskeho vedenia bol predseda organizačného výboru, ktorý pôsobil v úlohe rozhodcu, zapisovateľa, hlásateľa, vypisoval diplomy, sám ich odovzdával trom najlepším a po olympiáde stihol ešte zdokumentovať výsledky pre Oceľ východu, ktorá nám vždy zachovávala svoju priazeň. Postupne sa vyprofiloval tím vedúcich športov, na ktorých sa dalo spoľahnúť. Každým rokom sa hlásili bývalí aktívni športovci, ktorí prichádzali pomáhať pri organizovaní súťaží v jednotlivých športových odvetviach.

Menili sa nielen názvy našej letnej olympiády, ale aj organizácia. Prvé dva ročníky sa konali ako Športové hry, až v treťom ročníku to bola Letná časť Športových hier. V roku 1994 mal štvrtý ročník názov Športové hry v rámci Dní VSŽ. O dva roky neskôr, teda v roku 1996, sa súťažilo pod názvom Športové hry pracovníkov spoločnosti skupiny VSŽ a. s. Až v siedmom ročníku v roku 1997 sme toto športové podujatie označili ako Letná olympiáda VSŽ a okrem našich zamestnancov zo železiarní sa jej po prvý raz zúčastnili aj rekreační športovci zo Žiaru nad Hronom, Podbrezovej a z Istebného. V tom istom roku to bola olympiáda s medzinárodnou účasťou, pretože v súťaži kolkárov štartovali hráči i hráčky z maďarského DAM Diosgyör. V roku 1998 to bola Letná olympiáda VSŽ Holding a.s. a pod týmto názvom sa súťažilo až do roku 2002, kedy mala spoločný názov Letná olympiáda VSŽ a. s. Košice a U. S. Steel Košice. V nasledujúcich ročníkoch už len Letná olympiáda U. S. Steel Košice.

Prvými športovými disciplínami boli v sobotu 14. septembra 1991 malý futbal, volejbal mužov a žien, branno-športové preteky a streľba zo vzduchovky. Všetko sa to konalo na školských ihriskách sídliska Furča a v neďalekom lesoparku smerom na Zelený dvor. Pretože na súťaže prišli naši zamestnanci i s deťmi, aj pre nich sa organizovali rôzne zábavné súťaže. Už vtedy sme mali s organizovaním súťaží problémy, veď sme museli zabezpečiť rozvod elektrickej energie, od košických vodárov cisternu s pitnou vodou a z Technických služieb kontajner na odpadky.

Príjemne nás prekvapila účasť 660 športovcov nielen z VSŽ, ale aj zo Sniny, Medzilaboriec, Dobšinej, Tornale, Elektroniky, ale aj z Mostárne, Rúrovne, Zlievarne a Strojdielu. Prvými víťazmi sa stali v malom futbale hráči z Vedenia spoločnosti VSŽ Strojárne, pod vysokou sieťou vyhrali volejbalisti z Medzilaboriec, u žien volejbalistky z Mostárne. V branných pretekoch k najlepším patrili ešte aj dnes známe tváre zo súťaží zimnej či letnej olympiády, a to Peter Nemec, Milan Vargoško, Jozef Hamrák, Jozef Gomolčák, Ľuboš Háber a iní. Ohlas z prvého ročníka tohto športového podujatia bol taký veľký, že v ďalšom roku sme sa sťahovali na športoviská vo Všešportovom areáli. Z roka na rok postupne rástol nielen počet štartujúcich, ale pribúdali aj ďalšie športy a v tomto trende stále pokračujeme.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...