Vyhľadávanie:

Koncert víťazov v nedeľu

Koncert víťazov v nedeľu

Zajtra sa v Košiciach začína X. ročník medzinárodnej klavírnej súťaže pre deti

Bezmála 70 detí a 50 pedagógov z Ruska, Bieloruska, Ukrajiny, Litvy, Chorvátska, Srbska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska a Nemecka sa zúčastní na tohtoročnej medzinárodnej klavírnej súťaži, ktorú už po desiaty raz organizuje Základná umelecká škola (ZUŠ) Márie Hemerkovej v Košiciach. Podujatie pod názvom Medzinárodná klavírna súťaž Košice sa začína už zajtra, 19. apríla a vyvrcholí v nedeľu, 22. apríla, o 9. hodine odovzdávaním cien a koncertom víťazov v Dome umenia.

"Súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva SR pre deti do 15 rokov," informovala Jana Fričová, riaditeľka ZUŠ Márie Hemerkovej na Hlavnej 28 v Košiciach a členka organizačného výboru Medzinárodnej klavírnej súťaže Košice 2007 "a je jedinou súťažou pre mladých klaviristov na Slovensku s medzinárodnou súťažou. Deti súťažia v troch kategóriách, do 11 rokov, do 13 rokov a do 15 rokov. Napriek veku mladí klaviristi podávajú zrelé výkony a podujatie má vysokú umeleckú úroveň. Pre mnohých účastníkov doterajších ročníkov súťaže bolo podujatie odrazovým mostíkom k ich umeleckej kariére."

Víťazi z roku 1999 sa poslucháčom predstavia na sobotňajšom koncerte laureátov VI. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Košice. K sprievodným podujatiam sa pripojí 20. apríla o 20. hodine v Seminárnom kostole aj koncert sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorý pôsobí pri ZUŠ od roku 1964. Združuje mladých do 25 rokov, ktorých spája láska k hudbe. Koncert bude dirigovať Igor Dohovič, šéfdirigent Štátneho divadla Košice, ktorý je zároveň umeleckým vedúcim orchestra a tiež jeho bývalým členom.

Umeleckým riaditeľom medzinárodnej klavírnej súťaže je Košičan profesor Peter Toperczer, Dr.h.c., dekan HAMU v Prahe. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Košíc František Knapík.

Medzinárodnú klavírnu súťaž Košice 2007 podporuje aj U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...