Vyhľadávanie:

Každý deň venovaný inému štátu

Každý deň venovaný inému štátu

TRANS/MISIE zaplavia Košice umením šiestich krajín

Umenie všetkých druhov zaplaví v druhom septembrovom týždni Košice na druhom ročníku Medzinárodného festivalu umenia TRANS/MISIE, ktorý je spoločným projektom divadiel zo šiestich krajín - Poľsko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Litva, Ukrajina. Organizátorom festivalu je Štátne divadlo Košice s podporou Ministerstva kultúry SR. Hlavnou témou festivalu bude v tomto roku 30. výročie udalostí z roku 1989.

Projekt Medzinárodného festivalu umení TRANS/MISIE sa zrodil v polovici júna 2017 v poľskom mestečku Lancut neďaleko Rzeszowa, kde zástupcovia divadiel z Poľska, Slovenska, Česka, Maďarska, Litvy a Ukrajiny podpísali memorandum o jeho vzniku. Partnerov projektu spája prihraničná poloha, ktorá praje vzájomnému prenikaniu kultúr. Základným cieľom festivalu, ktorý sa každoročne bude uskutočňovať v inom meste a v inom štáte, je vybudovanie spoločného priestoru, v ktorom budú zdieľané nápady a hodnoty, inšpirácia a motivácia a bude sa v ňom posúvať umelecké dianie. Hlavným programovým zameraním TRANS/MISIÍ je interdisciplinárnosť v oblasti umenia (divadlo, opera, hudba, film, výtvarné umenie, fotografia, performance, nové médiá a pod.). TRANS znamená cez a za a reprezentuje prekonávanie hraníc a aj hľadanie nových výrazových prostriedkov a prekračovanie ohraničení. MISIE odkazujú na úlohu umenia v každodennom živote komunít, nielen lokálnych, ale aj globálnych. Festival zároveň každoročne ponúkne inú základnú tému spojenú s históriou.

Hlavným titulom 2. ročníka festivalu v Košiciach je 30. výročie udalostí z roku 1989. Podujatia festivalu sa nebudú venovať len pádu komunizmu a pripomenutiu si tohto výročia. Budú sa zamýšľať aj nad vzťahom demokracia verzus diktatúra, nad pádom akejkoľvek garnitúry a momentom zmeny, ktorý takýto pád prináša, a nad tým, ako sa s takým momentom spoločnosť vyrovnáva. Tak, ako pri premiérovom ročníku, aj v Košiciach budú jednotlivé dni, od nedele 8. septembra do soboty 14. septembra, venované vždy inému štátu a ich program pripravia partnerské zahraničné divadlá spolu so svojimi partnermi. Prvý a posledný deň festivalu budú slovenské. Na ich programe sa bude podieľať nielen Štátne divadlo Košice, ale aj ďalšie domáce kultúrne inštitúcie.  

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...