Vyhľadávanie:

Hutníci pre Hurbanovu

Hutníci pre Hurbanovu

Jubilejný desiaty raz pomáhali dobrovoľníci v Centre pre deti a rodiny (CDR) na Hurbanovej ulici. Podujatie Hutníci pre Košice sa tu konalo v sobotu 22. júna. To, že si túto lokalitu pod svoje krídla vzala generálna manažérka pre nákup Martina Kaprálová, je zrejmé – všetci sa poznajú a pripomína to teambuilding.

Tak ako po iné roky, aj tentokrát sa práce sústredili vo vonkajšom areáli centra. Ten je naozaj veľký. Kolegyne Mária Kurucová, Mária MarcinkováDominika Cuprišinová zveľaďovali priestor okolo detského ihriska. Vyčistili chodník vedúci popri ihrisku a odstránili náletové rastliny nielen z chodníka, ale aj zo záchytných rigolov a okolia lavičiek.

Na stanovišti obďaleč pracovali Rudolf Juroš, Dušan Opršal a Martin Čamák. Ich úlohou bolo dokončiť mini projekt s environmentálnym zameraním, ktorý CDR začalo. Podarilo sa im vytvoriť oku lahodiacu zónu okolo stĺpa s tabuľou „Poriadok v okolí udržiavať nebolí“. Nebolo jednoduché zrýľovať tvrdú pôdu plnú koreňov a kameňov, ale výsledok stál za to. O záverečnú výsadbu rastlín sa postarali Mária Marcinková Dominika Cuprišinová.

Každoročná a fyzicky najnáročnejšia činnosť, ktorá tu dobrovoľníkov čaká, je kosenie areálu. Terén je veľmi členitý a kosenie časovo náročné. Už tradične sa na túto prácu podujali kolegovia Peter Tulenko, Marek BlaškoGabriel Dankó. Pohľady a komentáre pracovníkov z CDR sú po dokosení rozľahlého areálu zakaždým plné vďaky.

Na dobrovoľníkov čakali aj plechovky farieb a štetce. Detské preliezky a hojdačku si vzala na starosť Martina Kaprálová s rodinou. Zbrúsili z nich pôvodnú vrstvu farby a naniesli nový náter.  

Dobrovoľníkmi sa to hemžilo aj pri vstupnej bráne. Martina Kováčová, Peter Protivňák a Marcela Krištofčíková so synom sa postarali o úpravu živých plotov a náter oporného múru pred  vchodovými dverami. O nový farebný náter vstupnej brány sa zaslúžili Dušana Takáčová, Sarah ŠutákováFrantišek Kiráľ.

Vo vrchnej časti areálu bolo potrebné vybudovať oporný múr. Na túto prácu sa podujali Jakub Jacko Matúš Bakši. Spolu s profesionálnym murárom postavili stenu, za ktorú by sa nehanbil ani skúsený majster.

Lavičky v oddychovej zóne pomohol dať do tip – top  stavu kolega Michal Bigaň. Spolu s ďalšími kolegami tu strihali okrasné dreviny a modernizovali pieskovisko, ktoré už nutne potrebovalo úpravy.

Za jednou z budov v hornej časti areálu sa nachádzal priestor, ktorý bolo potrebné vyčistiť. Kolegovia Miroslav AntolJuraj Guba od samého rána odstraňovali náletové dreviny a čistili zarastené záchytné rigoly, aby voda budovu nepodmáčala. Práce bolo toľko, že tu postupne v priebehu dňa priložili ruku k dielu ďalší kolegovia z iných stanovíšť. Aj tu sa ukázal tímový duch.

Skvelým tímom sú i ľudia pracujúci v CDR. Starajú sa o deti a mladých dospelých s rôznymi druhmi zdravotného znevýhodnenia. Niekoľko mladých dospelých pomáhalo pri prácach. Sami tak prispeli ku skrášleniu miesta, kde vyrastajú. Prácu dobrovoľníkov si v centre nesmierne vážia. Dôkazom sú zarámované hromadné fotografie z každého podujatia Hutníci pre Košice, ktorým sme im pomohli. Zdobia chodbu v hlavnej budove. Tento rok k nim pribudne desiaty rám s fotografiou – určite viete, ktorá to bude.   

Fotogaléria: Arpád Köteles, Ján Malajter

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...