Vyhľadávanie:

Fabriku po rokoch navštívili seniori

Fabriku po rokoch navštívili seniori

Skupinka 13 seniorov, bývalých železiarov, ktorí sú členmi OZ Jeseň života, navštívila tento týždeň U. S. Steel Košice. Viacerí sa do podniku, v ktorom nechali väčšinu svojho pracovného života, vrátili po dlhých rokoch. S kolegom Františkom Gregorom absolvovali autobusovú prehliadku a peši sa prešli po DZ Teplá valcovňa a v hale Pozinkovacej linky č.3.

Prehliadka bola veľmi zaujímavá,  boli sme nadšení. Veľmi ďakujeme nášmu sprievodcovi za skvelý výklad, o železiarňach toho vie skutočne veľa. Ja som hutníčka, je nás tu viacero hutníkov a musím povedať, že sa v podniku veľa zmenilo, badateľné sú hlavne veľké technologické zmeny“ zhrnula po skončení prehliadky svoje dojmy šéfka OZ Anna Havierová.

Debata potom pokračovala pri dobrom obede. V príjemnej atmosfére sa s nami seniori podelili o svoje zážitky z pracovného života.  Spomínali na začiatky budovania fabriky a nábor zamestnancov, na zážitky zo svojich pracovísk,  ale aj na rôzne športové podujatia, ktorých sa radi zúčastňovali.  Pripomenuli, ako sa voľakedy vášnivo hrali karty počas cesty električkou do práce alebo z práce, kartári mali v električkách svoje vyhradené miesta. Ku kurióznym zážitkom patril prípad, keď ľudia z nákupu dali do železiarní doviezť tanky, už nefunkčné, určené do šrotu. Boli však rozmiestnené v rade pozdĺž šrotoviska a ich prítomnosť na pôde fabriky vzbudila záujem aj v Rádiu Slobodná Európa. Na prerozprávanie všetkých zážitkov by sme potrebovali vydať knihu.

Nebolo to však len o spomienkach. Seniorov veľmi zaujímali témy súvisiace s budúcnosťou fabriky, ekológia, situácia na trhoch, zamestnanosť, téma dekarbonizácie.  Tieto otázky im v živej diskusii rád zodpovedal riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy Ján Bača.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...