Vyhľadávanie:

EUROFER vyzýva: Obnova ochranných opatrení EÚ je kľúčová

EUROFER vyzýva: Obnova ochranných opatrení EÚ je kľúčová

Brusel 25. júna 2024 – Rozhodnutie EÚ pokračovať v ochrannom opatrení pre oceľ počas ďalšieho dvojročného obdobia je veľmi potrebným krokom k zabezpečeniu stability trhu s oceľou uprostred najvyššej úrovne prieniku dovozu, aká bola kedy zaznamenaná v EÚ. Keďže sa však predpokladá, že celosvetová nadmerná kapacita sa v nadchádzajúcich rokoch ešte zvýši, je potrebné vyvinúť dlhodobejšie riešenie na riešenie tejto štrukturálnej výzvy, tvrdí Európska oceliarska asociácia.

"Vítame rozšírenie ochranných opatrení EÚ pre oceľ, pretože situácia v oblasti prenikania dovozu je dnes ešte horšia ako pred šiestimi rokmi, keď sa uvedený proces začal. Tento problematický vývoj bol poháňaný zhoršujúcou sa globálnou nadmernou kapacitou, ktorá v súčasnosti predstavuje štvornásobok dopytu po oceli v EÚ," uviedol Axel Eggert, generálny riaditeľ Európskej oceliarskej asociácie (EUROFER). "Európa sa stala obľúbeným vývozným trhom pre nadbytočnú kapacitu s vysokými emisiami uhlíka, zatiaľ čo sa usilujeme o vedúce postavenie v oblasti dekarbonizácie. Ide o štrukturálny problém, ktorý predstavuje existenčnú hrozbu pre všetky hodnotové reťazce EÚ v oblasti čistých technológií v čase, ktorý je kľúčový pre našu transformáciu. Ochranné opatrenia prestanú platiť už o dva roky. Musíme nájsť nové, dlhodobé riešenie tejto situácie," dodal.

Návrh Európskej komisie predĺžiť ochranu ocele do júna 2026 prijala veľká väčšina členských štátov EÚ. Ako sa vysvetľuje v rozhodnutí Komisie, od roku 2021 prenikanie dovozu ocele do EÚ dokonca prekročilo úrovne zaznamenané pred začatím ochranného opatrenia v roku 2018. To malo za následok škodlivý vplyv na európsky oceliarsky priemysel.

Počas minulého ochranného obdobia sa na svetovom trhu s oceľou zvýšila nadmerná kapacita o takmer 50 miliónov ton, z 514 miliónov ton v roku 2019 na takmer 560 miliónov ton v roku 2023. Tento objem predstavuje štvornásobok celkového dopytu EÚ po oceli. Okrem toho podľa OECD sa do roku 2026 potenciálne uvedie do prevádzky približne 158 miliónov ton novej kapacity, zatiaľ čo dopyt po oceli v súčasnosti rastie len o približne 36 miliónov ton ročne. 

Prudký nárast dovozu do EÚ spôsobili vyvážajúce krajiny, v ktorých sa kapacity ocele zvýšili najvýraznejšie, najmä v juhovýchodnej Ázii (najmä v členských štátoch združenia ASEAN), častiach Blízkeho východu a severnej Afriky. V týchto regiónoch rastúce kapacity ďaleko prevyšujú miestny dopyt po oceli. Tieto expanzie sú čiastočne poháňané investíciami dotovanými Čínou a čiastočne miestnymi investíciami, často s výslovným cieľom vývozu. Okrem toho čínsky vývoz ocele tlačí iné trhy, aby nasmerovali oceľ na trh EÚ.

"Keďže sa čoskoro začne nový cyklus EÚ, vyzývame všetky európske inštitúcie, aby v nadchádzajúcich mesiacoch urýchlene riešili problém nadmernej kapacity. Sme pripravení podporiť ich v tomto úsilí," uzavrel pán Eggert.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...