Vyhľadávanie:

Deti z Opatovskej zažili búrku emócií

Deti z Opatovskej zažili búrku emócií

Rallye Opatovská – Žiť na plný plyn je vskutku jedinečné podujatie, aké na Slovensku nemá obdobu. Jeho v poradí už 24. ročník organizovala včera Spojená škola na Opatovskej ceste 101 v Košiciach. Nás môže tešiť, že pomocnú ruku nielen v podobe finančnej podpory tohto podujatia podáva naša spoločnosť od samotného začiatku. A tiež aj to, že sa do rallye pravidelne zapája pätica našich manažérov.

S riaditeľkou školy Máriou Čabalovou  (vpravo) a správkyňou Nadácie U. S. Steel Košice Slávkou Tvrdoňovou sme sa porozprávali chvíľu pred štartom. A tu sú najdôležitejšie fakty, ktoré sme sa dozvedeli:  Trať meria 59 km.  Zdolať ju trvá približne hodinu. Štart je na dvore školy, vedie cez sídlisko nad Jazerom, smer Bukovec, odtiaľ  cez Pereš, KVP, Zelený dvor, Rozhanovce a končí sa naspäť v škole. Súťaží 25 posádok. Vodičov aj deti čaká po ceste viacero „nástrah“. Na parkovisku na Bukovci musia vodiči absolvovať jazdu zručnosti – prejsť pomedzi kužele a zaparkovať „do garáže“.  Dôležitá je pritom nielen zručnosť vodičov, ale najmä čas, za aký to zvládnu, pretože je to rýchlostná skúška.

Na ďalšej zastávke na KVP súťažia deti. Dostávajú otázky z rôznych oblastí. A potom na Zelenom dvore deti odpovedajú na ďalšiu sadu otázok. V tomto prípade sa týkajú histórie pretekov a  histórie nášho mesta. Body sa zapisujú na kartičky a po ich spočítaní sa určuje presné poradie. Vodiči sa na trase riadia klasickým itinerárom vytlačeným na papieri, navigácia povolená nie je. Stalo sa, že sa niekto po ceste stratil? „Už sa nám stalo, že niektorý z vodičov zablúdil, hlavne tí, ktorí nie sú z Košíc. Väčšinou potom zašli s deťmi na dobrú zmrzlinu, alebo na hamburger, podľa toho, na čo po ceste natrafili,“ hovorí Mária Čabalová.

Ako sa deti pripravujú na toto podujatie?

„Deti sa veľmi tešia. Pripravujeme sa vždy celý rok. V škole máme 231 detí a rallye absolvuje 75 z nich, vždy sú to 3 deti v jednom aute. Vyberáme ich aj podľa toho, kto  ešte na rallye nebol, niekedy nám niektoré dieťa ochorie, preto máme vždy aj náhradníkov. Hlási sa nám veľa malých detí. Máme tu materskú školu, základnú a strednú školu a špeciálnu základnú školu. Veková kategória detí je od 3 do 20 rokov. Najmenšie detičky ešte nedávame, vyberáme deti od 6 rokov,“ povedala riaditeľka školy.

Deti okrem skvelého, adrenalínového zážitku môžu vyhrať aj pekné ceny. Detská posádka víťazného auta získava smart hodinky a vodič dostane pohár. Deti z auta, ktoré sa umiestni na 2. mieste dostanú slúchadlá a spoločenské hry. Za tretie miesto dostanú deti magnetické tabuľky s dotykovým perom, čo je výborná hra najmä na cesty.

Všetky deti dostanú balíčky so sladkosťami od U. S. Steel Košice a s prázdnymi rukami neprichádzajú ani samotní vodiči, ktorí tiež deti obdarujú najmä rôznymi sladkosťami.

A napokon, aby ani ostatné deti neboli smutné, vďaka psychologičke školy a jej synovcovi, ktorý vždy zorganizuje svojich kamarátov, sa na dobrých autách povozia všetky deti. A to buď pred rallye, po jej skončení alebo, ako to bolo vlani, deň pred rozdávaním vysvedčení.

Štart rallye bol krátko po 14.00.  Predchádzalo mu spoznávanie sa vodičov s detskými posádkami. Naši manaźéri mali štartovné čísla od 1 do 5: Tomáš Kuriatnik, Marek Lukačin,  Róbert Žihľavník, Stanislav Ferenčák a Ján Bača. Ján Bača mal na rodziel od ostatných, veľmi sťaženú situáciu. Nemohol totiž pretekať na svojom aute, pretože bolo presne v čase konania podujatia v servise.

My sme využili predštartovnú trmu – vrmu a opýtali sme sa pätice našich manažérov,  prečo sa tohto podujatia zúčastňujú.

 

Marek Lukačin: Chodím tu hlavne preto, lebo je to podujatie pre deti.  Všetko, čo je pre deti má zmysel a význam. Nielen pre deti, ale obohacuje aj nás, dospelých. Najlepšie umiestnenie, ktoré sa mi podarilo získať bolo 2. miesto.

 

Stanislav Ferenčák: Rallye Opatovská sa zúčastňujem od samého začiatku. Mám radosť, keď deti majú radosť. Raz sa mi podarilo aj vyhrať, ale v tomto prípade nejde o výhru, ale o radosť detí. Oni bodujú, oni súťažia na vedomostných stanovištiach. Mojou úlohou je, aby som ich bezpečne odviezol po celej trase.

 

Ján Bača: Je to vždy zážitok. Chodím na toto podujatie od začiatku. Stále mám veľkú radosť, keď vidím, aké sú deti šťastné, keď odpovedia správne na otázky na súťažných stanovištiach. Naše auto zatiaľ nevyhralo. Ale aj to je súčasť učenia, že sa nedá vždy iba vyhrávať.  

 

Róbert Žihľavník: Motivuje ma urobiť pre deti niečo príjemné, spríjemniť im popoludnie, dostať sa do iného prostredia. Chodievam tu pravidelne, dlhé roky.  Je to príležitosť, keď človek môže stretnúť rôzne príbehy a rôzne osudy a vidieť pritom nezlomnú vôľu týchto detí popasovať sa s osudom.  To  ma nabíja aj do ďalšieho života.

 

Tomáš Kuriatnik: Chceme pomôcť dobrej veci a užiť si s deťmi pekný deň.  Som tu asi tretí, alebo štvrtý raz.

Čakanie na návrat posádok spríjemňovala hudba, tvorivé dielne, maskoty a dobrá zmrzlina.  Do cieľa došla asi polovica áut, keď dobrú náladu na dvore školy prerušila hrozivá búrka a krupobitie. Našťastie sa nikomu nič nestalo, len vyhodnotenie 24. ročníka Rallye Opatovská – Žiť na plný plyn museli organizátori presunúť do malej telocvične.

Pri vyhlasovaní výsledkov bolo aj napriek tomu veľa radosti. Nás teší nielen to, že sme podporili dobrú vec. Ale aj to, že sa na treťom stupienku pódia  umiestnila posádka Tomáša Kuriatnika.  Tomáš sa kvôli pracovným povinnostiam nemohol vyhodnotenia podujatia zúčastniť. Cenu prevzala Viki a ďalší dvaja členovia posádky jeho auta.

 

Titulná snímka (zľava):  Róbert Žihľavník, Marek Lukačin, Ján Bača, Biba Kurucová (navigátorka viceprezidenta pre IT), Stanislav Ferenčák a Tomáš Kuriatnik krátko pred štartom podujatia.

Foto: Slávka Tvrdoňová

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...