Čerstvé šaláty na tanieri. Aj železiari sa pomaly vracajú k svojim zvyklostiam
Zmutovaná baktéria E.coli dáva Európanom poriadne zabrať. Správy o vyše troch tisíckach chorých a desiatkach mŕtvych hovoria za všetko. Výskyt jej epidemického kmeňa
sa síce na Slovensku našťastie nepotvrdil, to však neznamená, že nie sme, najmä čo sa týka konzumácie zeleniny, opatrnejší. Aj keď odborníci vravia, že možnosti nákazy sú oveľa širšie, napríklad aj
prostredníctvom manipulácie s kontaminovanými potravinami či kontaktu s infikovanými ľuďmi a zvieratami. V posledných týždňoch boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej
nemocnice L. Pasteura v Košiciach hospitalizovaní viacerí pacienti s črevnými problémami. Niektorí zvracali, mali hnačky a vysoké teploty. Výsledky kultivačných vyšetrení na baktérie boli
negatívne. V súčasnosti klinika eviduje iba sporadické výskyty pacientov s črevnými problémami. Hospitalizuje približne päť pacientov denne, najmä s rotavírusovými infekciami a salmonelózou, čo sa
nevymyká bežnému priemeru v tomto ročnom období.
Infektológovia odporúčajú dbať na väčšiu hygienu v každodennom živote a dodržiavať jej pravidlá pri príprave a konzumácii jedál. "Predovšetkým dôsledne umývať
suroviny a dostatočne tepelne spracovať mäsové výrobky a vajcia. Pozor aj na majonézy a zmrzliny, ktorých súčasťou sú vajíčka a tiež na vodu, ktorú pijeme. Musí byť z overeného zdroja - pitie z
neoverených prírodných prameňov môže byť rizikové. Namieste je taktiež dodržiavať osobnú hygienu, hlavne pravidelné umývanie rúk, predovšetkým pred jedlom. Tiež si treba uvedomiť, že človek sa môže
nakaziť pri každom kontakte rúk alebo predmetov s perami, napríklad pri fajčení cigariet," uviedol zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L.
Pasteura v Košiciach Ladislav Virág, ktorý varuje aj pred konzumáciou jedál z pouličného predaja. Všetky druhy ovocia a zeleniny treba poriadne umyť a to najmä tie, ktoré nebudú
tepelne upravované pred konzumáciou. Osobitnú pozornosť si vyžaduje hygiena rúk, ich riadne umytie pred prípravou, podávaním, alebo konzumáciou potravín, po použití toalety, po manipulácii s
čerstvou zeleninou alebo surovým mäsom, po kontakte s hospodárskymi, ale aj domácimi zvieratami, alebo po návšteve farmy či zoologickej záhrady.
Pestovatelia, obchody, stravovacie zariadenia a napokon aj zákazníci prechádzajú zaťažkávacou skúškou. Firma Sodexo, ktorá zabezpečuje stravovacie služby aj pre
tisícky hutníkov, zareagovala na vzniknutú situáciu, podľa slov riaditeľky prevádzky v U. S. Steel Košice Jaroslavy Jánošovej, okamžite. "Keď sa k nám dostali
prvé informácie o nebezpečnej baktérii, odstránili sme všetky potenciálne rizikové druhy zeleniny, pričom naša materská firma z francúzskej centrály zakázala ich dovoz z určitých destinácií. Z
ponuky sme vylúčili uhorkové, paradajkové a miešané šaláty. Nakoniec, ani záujem o ne nebol veľký. Práve naopak, došlo k podstatnému poklesu ich predaja v našich závodných jedálňach. Veľa ľudí sa
šalátom z čerstvej zeleniny vyhýbalo. Dávali prednosť kapuste, cvikle, mrkve a miešaným šalátom z domácej produkcie. Situácia na trhu sa po tom, ako prišli z Nemecka správy o pravdepodobnom zdroji
nákazy, pomaly upokojuje. I železiari," tvrdí riaditeľka, "sa pri konzumácii čerstvých vitamínov pomaly vracajú k predchádzajúcim zvyklostiam."
Opatrenia v oblasti hygieny, ktoré firma Sodexo v závodných jedálňach a výdajniach stravy zaviedla v súvislosti s rizikom výskytu baktérie E.coli, sa dotýkajú
viacerých oblastí. Okrem iného napríklad kladie väčší dôraz na čistenie a umývanie surovej zeleniny. V prípade, že je čo i len trošku poškodená, likviduje sa. "Mimoriadnu pozornosť preto
venujeme aj preberaniu tovaru. Kontrolujeme každý kus zeleniny. Či je to paradajka, jablko, uhorka, paprika alebo hlávkový šalát, ktorý môže byť zvrchu pekný, ale na spodku zhnitý. Nevyhovujúci
tovar vraciame späť dodávateľovi," konštatovala Jaroslava Jánošová. "V uplynulých dňoch," dodávala, "sme sa podrobili dvojdňovej kontrole z Úradu verejného
zdravotníctva. Jeho zástupcovia preverovali dodacie listy, čas záruky, odkiaľ tovar pochádza a podobne. Vo všetkých našich kuchyniach a výdajniach jedál kontrolovali predovšetkým preberanie a
uskladňovanie zeleniny, jej čistenie, spracovávanie a prípravu šalátov. Nezistili žiadne veľké problémy, práve naopak, boli spokojní s opatreniami a výkonom prác pri výrobe šalátov."