Vyhľadávanie:

Cez víkend Tokajský festival

Cez víkend Tokajský festival

Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci, obce Borša i Viničky a Združenie obcí Tokajského regiónu pozývajú obdivovateľov folklórnych tradícií na Tokajský festival, ktorý bude už tento víkend 1. a 2. júla. Areál kaštieľa rodu Rákocziovcov v Borši a areál kúrie Andrássyovcov vo Viničkách sa na dva dni prenesú do sveta ľudových piesní a tancov, v ktorom dominuje láska k pôvodnému folklórnemu umeniu. Zaujímavé prostredie kaštieľa v Borši ožije v sobotu 1. júla množstvom atrakcií. Aj ten najnáročnejší divák sa bude len veľmi ťažko rozhodovať medzi širokou ponukou pripravených lákadiel, ktoré organizátori s veľkým zápalom pripravili. O 14. hodine sa uskutoční slávnostné otvorenie výstavy ľudových výšiviek, pričom návštevníci si budú môcť vychutnať i vernisáž výstavy výtvarných diel Po stopách Rákocziho - Môj kraj, môj domov. Chýbať nebude jarmok s množstvom ukážok tradičných ľudových remesiel spojených s predajom, detská tvorivá dielňa, ani pozvanie do tanca, o ktoré sa postará živá hudba z maďarského Tarcalu.

Labužníci si určite nenechajú ujsť súťaž v degustácii tokajského vínka či Festival plnenej kapusty. Veľkému záujmu sa v sobotu budú nepochybne tešiť i dobové hradné hry a najkrajšie piesne 60-tych a 80-tych rokov odznejú v rámci nostalgického večierka. Veľký záujem vzbudí určite medzinárodné folklórne stretnutie vo Viničkách s názvom Pozdrav Tokaju, v rámci ktorého o 17.30 hod. vystúpia folklórne kolektívy Žriedielka Karpát z Ukrajiny, Kamratki z Poľska, Komlóska a Alsóberecki z Maďarska a Tokajský strapec zo Slovenska. Zaujímavou bodkou za sobotňajšou nádielkou bude Rákocziho veselica v kaštieli v Borši, na ktorú sa môžete tešiť od 20-tej hodiny. Nedeľa 2. júla je hlavným dňom festivalu, preto prinesie návštevníkom množstvo ďalších mimoriadne podnetných prekvapení. O 13.30 sa v obci Borša začne pozývací program na Tokajský festival a už o 14.30 sa uskutoční slávnostné privítanie hostí pred železničnou stanicou. Po príchode mimoriadneho vlaku Tokajský expres z Košíc do Borše, ktorý zastaví v Kalši, Kuzmiciach, Michaľanoch, Čerhove a Slovenskom Novom Meste a bude ťahaný parným rušňom Šľachtičná, sa návštevníci zúčastnia sprievodu do renesančného hradného kaštieľa Rákocziovcov.

Pred oficiálnym otvorením sa uskutoční kladenie vencov k pamätnej tabuli Františka Rákocziho II. pod názvom Narodil sa vojvoda. Po 15. hodine hlavný program podujatia Slávme slávneho! a prítomných v rámci "Privítanky" poteší Detský tanečný súbor z Borše, maďarský folklórny súbor Huták virága z Pálházy a Boršianska folklórna skupina z Borše. V nasledujúcom programovom bloku folklórnych kolektívov z južného Zemplína vystúpi Tokajský strapec z Viničiek, folklórny súbor Malý Horeš, Strapec z Čerhova, Árvalányhaj z Kráľovského Chlmca, Roňava z Michalian a Szelo z Bare. Hosťujúce kolektívy sa predstavia v rámci programu Po stopách Rákocziho. Diváci určite ocenia tanečné majstrovstvo členov slovenského súboru Šarišan z Prešova, energickým vystúpením zaujmú veľkých i malých tanečníci z ukrajinského súboru Žriedielka Karpát. Maďarský temperament predvedie súbor Tarcali hagyományőrzők, o dobrú náladu sa postarajú i poľský súbor Swierczkowiaczy a rumunský súbor Fenyőcske. Prítomných poteší i spolok Fortis z Popradu.

Odchod mimoriadneho vlaku Tokajský expres z Borše do Košíc je naplánovaný na 19.00 hod. Okrem množstva spomenutých atrakcií a hodnotných kultúrnych zážitkov pripravili organizátori i živú pozvánku na festival, ktorá sa uskutoční 28. júna od 16.00 v Košiciach. Po sprievode folkloristov po pešej zóne vystúpi v priestoroch Dolnej brány detská folklórna skupina Rozmaring - sarj zo Sene, maďarská folklórna skupina Barackvirág z Göncruszka a ženská spevácka skupina Tokajský strapec z Viničiek. Zahraničné kolektívy vystúpia 1. júla aj v obciach Streda nad Bodrogom, Ladmovce, Viničky, Zemplín a Somotor.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Podujatie sa realizuje s grantovou podporou Ministerstva kultúry SR. Príďte si vychutnať jedinečné folklórne vystúpenia, nasať atmosféru plnú výrazných emócií a darujte si neopakovateľné chvíle strávené s autentickým ľudovým umením. Organizátori Tokajského festivalu vás srdečne pozývajú. Generálnym partnerom podujatia je U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...